Makkelijk en snel zoeken op je website

In FireFox heb je de handige ‘search bar’. Deze zit rechts bovenin de browser. Wist je al dat je met de keyboard shortcut ctrl+K direct daar kunt typen? Op die manier hoef je niet eerst naar Google te gaan om daar vervolgens je zoektermen in te typen.

Nog mooier is, dat het zoeken via de searchbar niet alleen bij de grotere zoek-websites kan, de searchbar kan zelfs jóuw website gebruiken om te zoeken. Op die manier kun je snel je handige truukjes terugvinden die je daar zo mooi gedocumenteerd had.

Hoe doe je dat dan? Nou, met OpenSearch! Gebruik je WordPress, dan kan je heel makkelijk de OpenSearch plugin installeren.
Heb je je eigen zoekmechanisme (bijvoorbeeld SOLR, Google Custom Search, oid) dan dien je zelf een XML bestandje te maken in OpenSearch format en hier een (onzichtbare) link naar te maken in je HTML code.

Hieronder een voorbeeldje voor een XML bestand welke ik voor mijn website gebruik.
[crayon lang=”XHTML”]
Infinity Squared Solutions
Infinity Squared Solutions
Search “Infinity Squared Solutions”
paul@i2s.nl

UTF-8
UTF-8

[/crayon]

Dit bestand opslaan als een XML-bestand en uploaden op je webserver. Vervolgens plaats je in HTML de volgende code waardoor browsers kunnen zien dat je een zoekmechanisme aanbiedt in het OpenSearch format:

[crayon lang=”XHTML”] [/crayon]

 

Dat is het!
Als je nu, bijvoorbeeld in FireFox, op het kleine driehoekje van de search-bar klikt, zie je de mogelijkheid om jouw website toe te voegen aan de searchbar!

0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *